Családállítás:

Ezzel a módszerrel ránézünk arra, ami most van. Benned. Azzal kapcsolatban, amit hoztál magaddal. Ezt pedig magad előtt fogod látni, és érezni. Képviselők (a csoport tagjai), vagy kis eszközök (ha egyéni állításban veszel részt) segítségével. 

A módszer Bert Hellinger nevéhez köthető. Hellinger a családra, mint rendszerre tekint, egy olyan rendszerre, amelynek van egy közös energiamezeje, amit ő családi léleknek nevezett el. Ebben a családi lélekben törvényszerűségek hatnak, amit ő a "szeretet rendjeinek" nevezett el. Amennyiben ezek a törvények megsérülnek, az akár generációkon keresztül is hatással lehet a család egyes tagjaira, azért, mert ilyenkor működésbe lép a "családi lelkiismeret" ami megkezdi a kiegyenlítést. Pl.: egy családtagot nem lehet kizárni a családból anélkül, hogy a családi lelkiismeret által, - akár több generációval később is -  figyelem kerüljön.

A családállítással rá tudunk nézni ezekre a -sokszor- tudattalanul működő mintákra, és elmozdulni a "rend" irányába, amit a saját helyünkön és a saját sorsunk felé fordulva tudunk leginkább érzékelni és támogatni. 

A családállítás az én tapasztalatom szerint mindezeken túl sokkal-sokkal többről szól. Például arról, ahogy idegen emberek támogatják és segítik egymást a csoportos állításokon, vagy ahogy megérzik mások erejét, és a sajátjukat. 

Hosszasan lehetne erről a módszerről írni, és arról is, én miért szeretem. Aki tapasztalta, tudja, miről írok, aki még nem, és valamilyen okból "hívja őt" ez a lehetőség, csak bátorítani tudom. 

Milyen elakadások feltárásában segíthet a családállítás?

 • ismétlődő élethelyzetek, aminek nem találjuk az okát
 • párkapcsolati problémák 
 • kapcsolatokhoz, kapcsolatrendszerekhez köthető gondok
 • döntéshelyzetek 
 • munkahelyi problémák
 • pénzhez való viszony
 • életviteli megpróbáltatások
 • nehéz élethelyzetek

FONTOS! A családállítás nem helyettesíti a pszichoterápiát, vagy a pszichiátriai gyógykezelést, hanem kiegészítheti azt.


Egy csoportban, ahol épp családállítást vezettem, azt mondta egy résztvevő azoknak, akik még nem voltak családállításon (és persze nekem is), hogy akármeddig magyarázhatom, hogy miről szól ez a módszer, az nem visz előre a megértésben. Megtapasztalni lehet. A többi pedig jön magától.  

Hogyan működik ez a módszer a gyakorlatban?

 • a csoportos: az állítást kérő, a csoport előtt röviden beszél az állításvezetőnek az elakadásáról, majd az állításvezető segítségével olyan személyeket választ ki a csoporttagok közül, akik az állításban képviselni fogják az adott témához kapcsolódó család, - vagy rendszertagokat. A képviselők elkezdik keresni a helyüket a térben, és kérdésekre válaszolva jelzik, hogy vannak, vagy épp mire lenne szükségük. Az állítás addig tart, amíg a "tér" és a képviselők is valamilyen nyugvópontra jutnak
 • az egyéni: itt az állítást kérő és az állításvezető van jelen. A képviselőket ilyenkor kis eszközök "helyettesítik," amik segítségével ugyanúgy meg tud jelenni a térben az adott helyzet. Ilyenkor az állítást kérő saját maga helyezkedik bele több személy képviseletébe.
 • az online: ekkor az állításvezető és az állítást kérő online kapcsolódik, szintén kis eszközökkel dolgozunk, amiket az állítást vezető kamerán keresztül figyel

Miben segíthet a coaching:

 • döntéshelyzetek, útkeresés
 • munkahelyi problémák
 • életvezetés
 • stresszkezelés

Mi nem a coaching:

 • nem terápiás folyamat és nem is helyettesíti azt
 • a coach nem ad tanácsot
 • nem ad kész megoldásokat
 • nem célja a múlt és a jelen ok-okozati összefüggéseinek feltárása

Life-Coaching:

Egy olyan folyamat, amelynek során a coaching-ot kérő megfogalmaz egy célt, amelyhez az alkalmak során igyekszünk minél közelebb kerülni. Az ülések során a kitűzött cél megvalósításához szükséges erőforrásokat keressük, illetve a felvetett problémát egy másfajta keretrendszerbe helyezzük. Rengeteg gyakorlat és szituációs "feladat" is segíti a munkát. 
Egy találkozás kb. 1 órás, a számuk pedig 3-4-5 alkalom, adott témától, megállapodástól függően.
A közös munka mindig egy nulladik alkalommal kezdődik, amelyen kiderül, tudunk-e együtt dolgozni, és ha igen, akkor keretet adunk a későbbi munkának: szerződésben rögzítjük a vállalásainkat. Például: a találkozások számát, idejét, kezdetét, végét, és egyéb feltételeket.

Mire számíthatsz az alkalmak során: figyelemre, új nézőpontokra, az erőforrásaid megtalálására és mozgósítására, tudatosabb leszel önmagaddal és a környezeteddel kapcsolatban, gyakorlatokra, amik közelebb vihetnek a céljaid megvalósításához

Bach virágesszenciák:

Egy szelíd eszköz, amiről azt gondolom, hogy kiegészítője lehet bármilyen más módszernek, de önállóan is alkalmazható.

A megalkotója Edward Bach, aki a növények egy-egy tulajdonságainak megfigyelését összekötötte az emberek lelkiállapotaival. A módszerében 38 különböző virág és növény szerepel. A növényekből kinyert esszenciák segítenek az aktuális lelkiállapot harmonizálásában. Az esszenciákat speciális eljárással nyerik ki a növényekből, így nem tartalmaznak sem virágport, sem más allergizáló anyagot, mellékhatások nélkül szedhetők. A konzultáció során beszélgetünk az aktuális lelkiállapotról, majd keveréküveget állítok össze az adott állapot függvényében. 

Miben segíthetnek a virágesszenciák?

 • hagyományos és természetgyógyászati módszerek kiegészítői lehetnek
 • érzelmi/lelki állapotokra hat - így segíthetnek többek között például a félelmek, önbizalomhiány kezelésébén
 • állatoknál és növényeknél is alkalmazható (pl. vízbe cseppentve)A keverékből általában naponta 4x4 cseppet kell szedni, folyadékba, vagy közvetlenül nyelv alá cseppentve.